Matrix, kuten itse Sometohtori Algorytmiä nimittää, on koodia, tietokonekieltä, mikä määrittelee monenmoisia asioita somessa. Algorytmi tutkii ja rakentaa, selvittää ja esittää. Kun julkaiset, algorytmi tutkii julkaisuasi. Se tarkkailee, miten seuraajasi reagoivat julkaisuun ensimmäisen tunnin aikana ja määrittelee sitten jatkotoimenpiteet julkaisulle.
Kun teet mainoksen, algorytmi tutkii ja lukee mainoksesi, että se vastaa mainoskäytäntöjä, eikä se riko yhteisönormeja. Kuin myös määrittelee, kenelle mainos näkyy, sen ohjauksen mukaan, miten olet mainoksen kohdentanut.
Algorytmi on kone, koodi.
Olet varmasti kuullut, kuinka kerrotaan, miten voit edistää näkyvyyttä ja miten saat ”huijattua algorytmiä” tietyin toimin, miten monta merkkiä / hymiötä tai sanaa on oltava julkaisuun reagoineen kommentissa, ennen kuin algorytmi hyväksyy sen ja alkaa näyttää julkaisuasi laajemmin.
Noh. Osittain algorytmin toimintaa pystyy aavistamaan, tutkimaan ja testaamaan, mikä milloinkin toimii. Sometohtori tekee juuri tätä -testaa, mikä toimii, milloinkin. Algorytmi muuttuu todella usein. Sometohtorin vakilause on, kun joku bugittaa, eli lakkaa toimimasta ”jahas, Matrix muuttuu”. Sillä lähes aina, sellainen bugitus on merkki siitä, että algorytmi muuntuu.
No. Voiko joku sitten tietää, TIETÄÄ miten algorytmi toimii? Sehän on kone, koodi?!
MURRETTU. Kukaan ei tiedä miten algorytmi toimii. Paitsi sen koodin tehnyt. Ja uskon satavarmasti, että yksikään näistä koodintekijöistä ei julista somessa, että ”tein algorytmin, annas mä jeesaan, miten ohitat sen ja saat lisää, enemmän ja paremmin.”
Joten ei. Ketään ei tiedä miten algorytmi toimii.